Paulus Vis

Het andere geluid van de blokfluit

Optredens.

Een leuk verhaal van een geïnspireerde bezoeker van de website.

"Beste Paulus, 
Ik vond zojuist je website met daarop een fragment van het nummer Aurora Borealis. Dat was voor mij een bijzonder moment! Ergens rond 1981 was ik zes, had ik m'n eerste fluitles, en kreeg ik een cassettebandje van mijn tante... En dit was mijn lievelingsnummer!

Ik heb in de afgelopen jaren regelmatig gezocht naar een cd, en had eigenlijk de hoop al een beetje opgegeven, en nu vind ik het dus zomaar op jouw website. Het klinkt nog precies zoals ik het me herinner. En eigenlijk nog mooier, want ik heb vorig jaar zelf het noorderlicht mogen zien. 
Ik zou dan ook graag de cd bestellen.

Ik zag op je website dat je op 22 april 2017 een concert geeft voor fluit en tanpura. Da's dan ook weer toevallig: ik speel ook tanpura (ik zing dhrupad bij Marianne Svasek in Rotterdam, als enthousiaste amateur). Als de agenda het toelaat, kom ik graag luisteren!

Hartelijke groet, 
Maaike"

Recent was er een in het Noord Hollands dagblad een gesprek met Paulus Vis. Hieronder de afdruk van dit gesprek.

Dag en Dauw - Artiance - Bibliotheek Kennemerwaard - Alkmaar,
24 maart 2015.

Noord-Hollandse fluiten en snaren bij Dag en Dauw.

Op deze achtste ochtend verwelkomden we de regionaal bekende artiesten Bert van Baar en Paulus Vis, met hun programma ‘Fluiten en snaren’. Het publiek heeft genoten van een interactieve meezingochtend waarin muziek, taalkunst en humor vervlochten en de liefde voor het Noord-Hollandse landschap centraal stond. Er waren ruim veertig deelnemers, een mooi aantal voor een goed gevulde foyer in de bibliotheek.

Beide heren hebben samen een geweldig opreden verzorgd, met liedjes in het West-Fries. Met gitaarspel van Bert, fluitimprovisaties van Paulus, een kistorgel, een hommel en verschillende accordeons. De liedjes van Bert van Baar gaan voornamelijk over West-Friesland. Hij gebruikt vaak teksten van Ina Slot, dat maakte dit optreden tot een ware belevenis.

De onderwerpen zijn divers: het landschap, met de West-Friese Omringdijk, de vogels, de weilanden; alles wat ons zo bekend en vertrouwd is. De beelden herinneren aan vroeger, aan de Hoogovens, die heel wat gezinnen uit West-Friesland te eten hebben gegeven. Liedjes over de grote gezinnen, de ploegendienst waar het gezin rekening mee moest houden. Over de vakbond, het hele leven werd anders voor heel veel inwoners van Langedijk.

Teksten over het schoolpad, het Noord-Hollands kanaal, waar je ook toen al tegenwind had als je heen fietste en tegenwind als je weer terug moest. Het zonnebloemlied, met een prachtige tekst - over zonnebloemen, inderdaad - en verbindende teksten die niets met zonnebloemen te maken hadden. Paulus vond dat we er iets van op moesten steken en gaf ons uitleg over de blokfluiten waar hij op speelt. Een heerlijke ochtend, met humor en veel herkenning. Als uitsmijter werd de ‘jaja’ door iedereen meegezongen, een heel geschikt lied om iedereen met een goed gevoel weer naar huis te laten gaan.

Verslag: Dag en Dauw bijeenkomst in Artiance op 24 maart 2015.
Auteur: Eva van Baar, programmateamvrijwilliger Dag en Dauw. www.evavanbaar.nl

Zondagmiddag 19 april 2015 was er in Koedijk een middag vol passie, gedrevenheid en fantastische muziek met veel improvisatie.
Het was een optreden van Trio 'All That Jazz'. Een heerlijke middag Jazz en Swing.
Het trio (Jan Heijn piano; Dirk Scholten bas; Paulus Vis fluiten en sopraansax) speelde bebob Jazz uit de jaren '50 en '60.
Er werden composities van George Gershwin, Jerome Kern, Charly Parker, Cole Porter en vele anderen.
Er was zelfs ruimte voor het spelen van verzoeknummers.

Meer verslagen van mijn optredens zijn hier later te vinden.

...