Paulus Vis

Het andere geluid van de blokfluit

Optredens.

Voor u gelezen.

Een recent interview, geplaatst in het Alkmaar weekblad.

19-05-2018, 11:30 | Van de redactie

KOEDIJK Paulus Vis is in Alkmaar en omstreken bekend als barok blokfluitist. "Ik oefen nog elke dag en fluit barok met hart en nieren." Na het ingaan van zijn AOW is Paulus een nieuwe weg ingeslagen met The Woodwind Jazz Collection, waarin hij speelt met pianist Jasper van der Molen, bassist Jeroen Lely en drummer Dirkjan de Koning.
Op 20 mei en 24 juni vanaf 14.00 uur geven zij een gratis concert in De Rietschoot in Koedijk aan de Saskerstraat.|
Karel Beentjes 

De muzikanten kennen elkaar van de afdeling muziekeducatie van theater Cool in Heerhugowaard. Het repertoire bestaat uit jazzmuziek van de jaren 1930 tot 1960. Ook maakt de groep muzikale uitstapjes naar blues, rock en zelfs funk. 

PAPLEPEL.
Muziek is Paulus met de paplepel ingegoten. Zijn vader is hoofdonderwijzer van de Pancratiusschool in Blokker, koordirigent en gek op de pianosonates van Beethoven. Ook zijn zus geeft les op de Pancratiusschool. De school bezit een set blokfluiten en Paulus breekt wel eens in, leent dan een fluit, en leert zo zichzelf blokfluit spelen. 

Blokker is in de jaren zestig ook de plek van de grote concerten in Veilinghal 'Op Hoop van Zegen'. Ben Essing is de buurman van de achttienjarige Paulus Vis en organiseert ze. Paulus is vrijwilliger: ribbelkarton vastnieten op de veilingkisten. "Als vrijwilliger heb ik alles gezien: The Beatles, The Tower of Bable, Cliff Jazz Big Band, The Dutch Swing College Band, Pim Jacobs, Benny Goodman en Louis Armstrong." Als jazzliefhebber is Paulus begonnen met improviseren en hij probeert Benny Goodman na te spelen. 

MUZIKANT.
Paulus speelde als jongere gitaar in de band Jig Saw. Deze band scoort een eenmalige hit met 'Japie ligt te dutten op de stoep', nog steeds op YouTube te vinden. De band speelde ook op kermissen waaronder die van Tilburg. Dat was 's ochtends, 's middags en 's avonds drie keer de populaire kermisdeun. "Als ik 's nachts thuis kwam, zette ik om af te kicken de Johannes Passion van Bach op." 

Paulus heeft meerdere cd's uitgebracht. Hij speelt nu veel Telemann. Samen met zijn oud-leerling Hans van Rutten werkt hij aan een nieuwe cd met barok fluitduetten. Jazz is relatief een nieuwe uitdaging, maar Paulus voelt zich in alle muziekstromen thuis. Bijzonder is geweest dat de muzikant in het Vara-programma Vroege Vogels een keer de begeleidende muziek heeft verzorgd. 

LERAAR.
Na het voltooien van zijn muziekstudie is Paulus blokfluitles gaan geven bij de Muziekschool Dijk en Waard. Deze muziekschool bestaat niet meer. Muzieklessen worden nu vanuit theater Cool gegeven. Ook heeft Paulus les gegeven aan het toenmalige conservatorium aan het Nassauplein. 

Een oud-leerling schreef hem: "Ik vind het lastig genoeg om te oefenen, dat vind ik eigenlijk vervelend. Ik wilde daarom na vorig jaar stoppen met les, maar de lessen zijn toch wel leuk en Paulus heeft me dus overgehaald nog een jaar te doen. Volgend jaar stop ik er wel mee omdat ik ga studeren. Dan ga ik verhuizen en wordt het wel erg lastig. Maar ik blijf de blokfluit verdedigen tegen mensen die zich afvragen waarom dat ding eigenlijk nog bestaat."

Hartelijke groet,
Michel van Kemenade.

Een leuk verhaal van een geïnspireerde bezoeker van de website.

"Beste Paulus, 
Ik vond zojuist je website met daarop een fragment van het nummer Aurora Borealis. Dat was voor mij een bijzonder moment! Ergens rond 1981 was ik zes, had ik m'n eerste fluitles, en kreeg ik een cassettebandje van mijn tante... En dit was mijn lievelingsnummer!

Ik heb in de afgelopen jaren regelmatig gezocht naar een cd, en had eigenlijk de hoop al een beetje opgegeven, en nu vind ik het dus zomaar op jouw website. Het klinkt nog precies zoals ik het me herinner. En eigenlijk nog mooier, want ik heb vorig jaar zelf het noorderlicht mogen zien. 
Ik zou dan ook graag de cd bestellen.

Ik zag op je website dat je op 22 april 2017 een concert geeft voor fluit en tanpura. Da's dan ook weer toevallig: ik speel ook tanpura (ik zing dhrupad bij Marianne Svasek in Rotterdam, als enthousiaste amateur). Als de agenda het toelaat, kom ik graag luisteren!

Hartelijke groet, 
Maaike"

Recent was er een in het Noord Hollands dagblad een gesprek met Paulus Vis. Hieronder de afdruk van dit gesprek.

Dag en Dauw - Artiance - Bibliotheek Kennemerwaard - Alkmaar,
24 maart 2015.

Noord-Hollandse fluiten en snaren bij Dag en Dauw.

Op deze achtste ochtend verwelkomden we de regionaal bekende artiesten Bert van Baar en Paulus Vis, met hun programma ‘Fluiten en snaren’. Het publiek heeft genoten van een interactieve meezingochtend waarin muziek, taalkunst en humor vervlochten en de liefde voor het Noord-Hollandse landschap centraal stond. Er waren ruim veertig deelnemers, een mooi aantal voor een goed gevulde foyer in de bibliotheek.

Beide heren hebben samen een geweldig opreden verzorgd, met liedjes in het West-Fries. Met gitaarspel van Bert, fluitimprovisaties van Paulus, een kistorgel, een hommel en verschillende accordeons. De liedjes van Bert van Baar gaan voornamelijk over West-Friesland. Hij gebruikt vaak teksten van Ina Slot, dat maakte dit optreden tot een ware belevenis.

De onderwerpen zijn divers: het landschap, met de West-Friese Omringdijk, de vogels, de weilanden; alles wat ons zo bekend en vertrouwd is. De beelden herinneren aan vroeger, aan de Hoogovens, die heel wat gezinnen uit West-Friesland te eten hebben gegeven. Liedjes over de grote gezinnen, de ploegendienst waar het gezin rekening mee moest houden. Over de vakbond, het hele leven werd anders voor heel veel inwoners van Langedijk.

Teksten over het schoolpad, het Noord-Hollands kanaal, waar je ook toen al tegenwind had als je heen fietste en tegenwind als je weer terug moest. Het zonnebloemlied, met een prachtige tekst - over zonnebloemen, inderdaad - en verbindende teksten die niets met zonnebloemen te maken hadden. Paulus vond dat we er iets van op moesten steken en gaf ons uitleg over de blokfluiten waar hij op speelt. Een heerlijke ochtend, met humor en veel herkenning. Als uitsmijter werd de ‘jaja’ door iedereen meegezongen, een heel geschikt lied om iedereen met een goed gevoel weer naar huis te laten gaan.

Verslag: Dag en Dauw bijeenkomst in Artiance op 24 maart 2015.
Auteur: Eva van Baar, programmateamvrijwilliger Dag en Dauw. www.evavanbaar.nl

Zondagmiddag 19 april 2015 was er in Koedijk een middag vol passie, gedrevenheid en fantastische muziek met veel improvisatie.
Het was een optreden van Trio 'All That Jazz'. Een heerlijke middag Jazz en Swing.
Het trio (Jan Heijn piano; Dirk Scholten bas; Paulus Vis fluiten en sopraansax) speelde bebob Jazz uit de jaren '50 en '60.
Er werden composities van George Gershwin, Jerome Kern, Charly Parker, Cole Porter en vele anderen.
Er was zelfs ruimte voor het spelen van verzoeknummers.

Meer verslagen van mijn optredens zijn hier later te vinden.

...