Paulus Vis

Het andere geluid van de blokfluit

Zijn passie en zijn muziek.

Minstreel Paulus Vis voelt zich van binnen sfeermens

ALKMAAR - Muziekdocent Paulus Vis doet naast het bespelen van de fluit niets liever dan het componeren van romantische luistermelodieën waarin muzikale elementen van over heel de wereld zijn verweven.

Op zijn cd’s, die hij, onder andere, samen met zijn groep Gamma heeft opgenomen, zijn die multiculturele invloeden duidelijk waarneembaar.

Vis is niet alleen docent en fluitist in hart en nieren, het componeren van sfeermuziek ligt hem ook na aan het hart.

"Diep van binnen ben ik een sfeermens, dat met muziek zijn gevoelens tot uitdrukking wil brengen. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar wat andere volken op het gebied van muziek hebben te bieden.
Voor dat soort invloeden laat ik mij leiden als ik een nieuwe melodie tracht te componeren. Wegdromen in de sferen van ondoordringbare regenwouden, weidse steppen en wilde poesta's zou je het kunnen noemen."

"Ik wil vooral muziek maken waar ik ook kwalitatief achter kan staan. Serieuze muziek, voor echte liefhebbers en beslist niet gericht op commercie. Hoewel.... Ik wil er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ik het plezierig zou vinden als mijn muziek bij een breed publiek aanslaat."

"Met mijn fluit wil ik de sfeer van mythen, legenden en sprookjes over goden, tovenaars en de natuur aan de mensen overbrengen."

Stemming

Minstreel Paulus Vis gaat als het ware op reis over de gehele wereld en zet daarbij zijn persoonlijke gevoelens om in muziek.

Vis: "Ik componeer niet vanuit mijn hersens maar vanuit mijn gevoel, en ik zie later wel wat ik uit mijn fluit heb getoverd. Als ik er speciaal voor ga zitten, dan moet ik te veel nadenken. Zoiets gaat ten koste van de spontaniteit. Mooie muziek die ook anderen aanspreekt komt meestal uit het hart en niet uit het verstand van een musicus. Soms duurt het weken voordat ik weer voldoende inspiratie heb om iets nieuws en verantwoords aan het muziekpapier toe te vertrouwen."

Paulus Vis noemt zijn muziek niet klassiek, Hij geeft de voorkeur aan de term 'mooie luistermuziek met licht-klassieke invloeden'. Daarmee wil hij aangeven een serieuze stempel op eigentijdse muziek te hebben gezet.

"Ik ben opgevoed met Schubert en met Bach en heb mijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium genoten. De invloeden daarvan zal ik nooit kunnen verloochenen. Toch is mijn muziek niet klassiek te noemen. Het is meer een serieus eerbetoon aan al die plekken op aarde waar muziek is verheven tot kunst en waarin de mystiek van een heel volk is vastgelegd.
Ik heb getracht om mijn composities iets te laten uitademen van muzieksferen over heel de wereld.
Het zijn allemaal melodieën die recht uit mijn hart komen."